Opzet

Stichting De Lokale Steunpilaar (DLS) heeft als missie dat burgers met vragen en/of problemen in heel Nederland snel en makkelijk hun weg vinden in het ‘systeem’. Vanuit de ervaring van de burger beschreven:

  • Als de burger niet weet waar hij moet zijn, weet hij wel waar hij kan aankloppen om meteen geholpen te worden of anders meteen naar de goede plek te worden verwezen.
  • Als de burger wel weet op welke plek hij moet zijn maar ‘er niet doorheen komt’, weet hij waar hij kan aankloppen om goede ondersteuning te krijgen.

Centraal in de opzet van DLS staan de lokale ‘organisaties’ van goed geëquipeerde vrijwilligers die voor burgers in hun eigen gemeente willen zorgen dat die hun weg vinden. Hun bijdrage kent drie niveau’s:

  1. Monitoren of de missie van DLS in hun gemeente wordt gerealiseerd.
  2. Bij gewenste verbetering: anderen stimuleren om dat op te pakken.
  3. Waar dat niet gebeurt: zelf organiseren, aansluitend op wat er al gebeurt.

Deze gelaagdheid komt voort uit (a) de constatering dat er al veel mooie initiatieven zijn en (b) de wens om zoveel mogelijk te vermijden dat er dubbelingen en/of overlap ontstaan. Het motto is: vasthoudend om de missie te realiseren, terughoudend om het zelf te doen!

De lokale organisaties worden ondersteund door Stichting De Lokale Steunpilaar. Dit is een landelijk opererende organisatie voor en door de lokale DLS-en. Hun ondersteuning kan heel divers zijn, maar omvat in ieder geval de volgende zaken:

  • Opleiding: zorgen dat de lokale vrijwilligers de juiste kennis en vaardigheden hebben om hun werk goed te kunnen doen.
  • Tools: hulpmiddelen ter beschikking stellen aan de lokale DLS-en (en hun partners), zodat die niet onnodig het wiel hoeven uit te vinden.
  • Netwerk: toegang tot mensen met relevante kennis, ervaring, vaardigheden of contacten, die de lokale DLS-en (en hun partners) kunnen helpen bij de realisatie van de missie.